Embassy of the Republic of North Macedonia in Japan

Higashi Gotanda 5-16-17, Shinagawa-ku, Tokyo 141-0022

Phone: +81 3 6868 7110

Fax:

Latest news

Newly appointed Ambassador of Japan to the Republic of North Macedonia, Hironori Sawada, presents copies of credentials

Today, the Foreign Minister of the Republic of North Macedonia, Bujar Osmani, received the copies of credentials of the newly appointed Ambassador of Japan to the Republic of North Macedonia, H.E. Hironori Sawada. Wishing Ambassador Sawada a cordial welcome and successful diplomatic mission in the Republic of North Macedonia, Minister Osmani voiced conviction that in the upcoming period the two parties will continue to work on further deepening of relations between the two friendly countries and intensification of cooperation in all fields of mutual interest. On this occasion, Minister Osmani voiced gratitude to the Japanese Government for the continued and unreserved support that Japan provides for our country through the realization of a great number of projects and technical support. Ambassador Sawada, expressing gratitude for the warm welcome, emphasized that Japan highly appreciates the contribution of the Republic of North Macedonia to the stability and the prosperity of the whole region and remains committed to the further development of bilateral relations based on traditional friendship, mutual trust and the achievements realized in several fields.

Средба Османи – Ханеда по повод завршувањето на дипломатската мисија на амбасадорката на Јапонија

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска имаше проштална средба со Н.Е. г-ѓа Кеико Ханеда, амбасадор на Јапонија во Република Северна Македонија, по повод нејзиното завршување на дипломатската мисија и заминувањето од земјата. Во таа прилика Османи ѝ врачи плакета-благодарница на амбасадорката Ханеда за извонредниот ангажман и личниот придонес во развојот на билатералните односи помеѓу Северна Македонија и Јапонија, посакувајќи ѝ успех во нејзините натамошни ангажмани во дипломатската кариера. „Како прв јапонски резидентен амбасадор во нашата земја, оставивте длабок печат во развојот на односите меѓу Северна Македонија и Јапонија, особено преку вашето лично залагање и несебичната помош од Владата на Јапонија. Повеќе од 20 години добиваме донации и наменски проекти од народот на Јапонија, особено во здравствениот сектор, локалната самоуправа, образованието и останатите јавните установи што претставува исклучително позитивен придонес во развојот на сите овие сектори“ истакна Османи. Во сличен тон, соговорниците ги оценија односите меѓу двете земји како исклучително пријателски, базирани на традиционалното партнерство и соработка. Амбасадорот Ханеда се заблагодари за гостопримството и успешната соработка во изминатиот период и ја пренесе заложбата за натамошно продлабочување на билатералните односи, како и за подготвеноста на јапонската страна за продолжување на развојна поддршка на Република Северна Македонија.

Info e Trupit Bashkërendues të MPJ-së për ndihmë dhe përkrahje të shtetasve të Republikës së Maqedonisë së Veriut

Ministria e Punëve të Jashtme nëpërmjet Trupit bashkëendues për ndihmë dhe përkrahje të shtetasve të Republikës së Maqedonisë së Veriut të cilët, për shkak të situatës së krijuar me virusin korona (COVID-19), ndodhen në pikëkalimet kufiitare të shteteve të tjera dhe në aeroporte, ka realizuar kontakte dhe biseda të shumta si me qytetarët tanë që kanë rastisur, ashtu edhe me institucionet e ndryshme brenda shtetit dhe jashtë, me qëllim që të gjejë zgjidhje dhe të japë informacione dhe këshilla të duhura Pas komunikimit dhe bashkëveprimit intensiv me qytetarët tanë që kthehen në vend, siç është rasti me ata nga Malta, Spanja ose transitimin nëpër Republikën e Serbisë dhe Republikën e Shqipërisë, po ndërmerren të gjitha zgjidhjet më të nevojshme, në kushte të ndryshimit të rrethanave në bazë ditore. Në Maltë qytetarët tanë udhëzohen të kthehen në vend nëpërmjet aeroportit të Stambollit; në Spanjë, si vend me rrezik të lartë, kërkohen drejtime alternative dhe tranzite në mënyrë që qyetarët tanë të mund të udhëtojnë për në Shkup, siç është rasti edhe me aeroportin e Beogradit, ndërkaq po punohet edhe në bashkëveprim me Shqipërinë fqinje. Në mënyrë shtesë u jemi përgjigjur një numri të madh pyetjesh të qytetarëve tanë të cilët ballafaqohen me probleme praktike që kanë të bëjnë me qëndrimin jashtë vendit, udhëtimin nëpër territorin e shteteve të Europës, si dhe për mudnësinë e kthimit të tyre në vend. Ministria e Punëve të Jashtme bën përpjekje për ta tejkaluar këtë situatë dhe po realizon komunikim të vazhdueshëm me të gjitha palët e interesuara, në përputhje me masat dhe rekomandimet e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, si dhe në përputhje me masat e shteteve të tjera ku po qëndrojnë ose tranzitohen qytetarët tanë.

Tourist destinations

Баба Планина, Битола

Охридско езеро, Охрид

Дојранско езеро, Дојран